ßßß
Dostałam w zeszłym tygodniu dwa słoiki musu jabłkowego od mojej babci. Z kolei kilka dni temu kupiłam sobie nowe foremki. Nie mogłam długo czekać, żeby wypróbować zarówno je, jak i mus. I tak powstały tartaletki na kruchutkim cieście z soczystym musem jabłkowym i śliwkami, pachnące cynamonem.(10 foremek o średnicy 10cm)170g mąki125g margaryny30g cukru1 łyżka zimnej wody7 łyżek musu jabłkowego (można kupić gotowy w sklepie)kilka śliwekbrązowy cukier (do posypania)cynamon (do posypania)
Z mąki, margaryny, cukru i łyżki wody zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.Foremki natłuścić, wylepić ciastem, ponakłuwać gęsto widelcem i piec w 190 stopniach przez 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Wyjąć z piekarnika, do każdej nałożyć po jednej łyżce musu jabłkowego i rozprowadzić go. Na wierzch położyć pokrojone śliwki. Wymieszać brązowy cukier z cynamonem i posypać śliwki. Piec dalej w 190 stopniach przez 20-25 minut, aż śliwki zmiękną.Smacznego!
