Wykonanie
W niedzielę witam Was bardzo energizującymi kruchymi
ciastkami. Ożywia ich kolor, ale przede wszystkim smak. I skład! Dodałam do zwykłego kruchego
ciastka skórkę
pomarańczy i
herbatę.
Herbatę, którą można nabyć u Przyjaciół
Kawy . Wybrałam
herbatę Spice Pepper, czyli czarną
herbatę z dodatkiem aromatycznych i rozgrzewających przypraw, takich jak
pieprz i
cynamon. Idealne połączenie na zimne popołudnie, a z
cytrusami smakujące jeszcze lepiej.Dodatkowo, ta
herbata zamknięta jest w "patyczkach", które bardzo ułatwiają proces jej parzenia. Nie ma żadnych fusów, nie trzeba używać łyżeczki, nie plączą się namoczone
torebki i
nitki. Nigdy nie miałam do czynienia z tym rodzajem
herbaty (stick tea), a zostałam pozytywnie zaskoczona - patyczki są estetyczne, higieniczne i przy okazji interesujące.(składniki na około 20
ciastek)50g
masła30g
brązowego cukru1 małe
żółtkoskórka starta z połowy
pomarańczyzawartość połowy patyczka Spice Pepper Tea1 łyżka startych
orzechów laskowychszczypta
soli85g
mąkiUtrzeć
masło z
cukrem na gładką masę. Dodać
żółtko, skórkę
pomarańczy,
herbatę,
orzechy i zmiksować.
Mąkę wymieszać z
solą i dodawać do masy cały czas miksując. Dalej wyrobić ciasto ręcznie, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Rozwałkować cieniutko, wykrawać
ciastka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 9 minut w 180 stopniach.Smacznego!