ßßß Cookit - przepis na S Ł O D K A - S Ł O N A: Pączki z bombardino

S Ł O D K A - S Ł O N A: Pączki z bombardino

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na naszym blogu bardzo włosko, najpierw K. dodała boskie penne, potem ravioli, bruschetta i teraz pączki... no dobra pączki są polskie, ale moje pączki mają akcent włoski - bombardino. Pewnie większości z Was kojarzy się ten trunek z włoską kawą podawaną na stokach narciarskich - mi tak samo;-), a że kocham narty, a niestety w lato na nich nie mogę jeździć, to chociaż chciałam poczuć ich smak ;-)
Składniki na około 30-40 małych pączków:
1 kg mąki
80 g drożdży
200g roztopionego masła kasia
1,5 szklanki mleka ciepłego
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki wódki
szczypta soli
8 żółtek
cukier puder do posypania
bombardino
olej do smażenia
Przepis na pączki zaczerpnęłam od nutelli (dodałam jednak 2 razy więcej mąki), jej przepisy możecie znaleźć tutaj . Ten przepis przerabiałam już paręnaście razy i za każdym razem wychodziło idealnie. Świeże drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem odstawiamy, aż pojawią się bąbelki po czym dodajemy resztę składników, Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie lepimy małe (!!!!) pączki, które kładziemy na ściereczkę i czekamy następne pół godzinki.
Pączki smażymy na głębokim oleju i osuszamy na papierowym ręczniku. Pączki nadziewamy używając szprycy cukierniczej z najcieńszą i najdłuższą końcówki. Oczywiście pączki można też nadziać dżemem lub czekoladą - w przypadku czekolady polecam jednak smażenie z kostką czekolady w środku.
SMACZNEGO!
O.
Źródło:http://slodka--slona.blogspot.com/2010/08/paczki-z-bombardino.html