Wykonanie
Jabłka pieczone - moja propozycja dla wszystkich tych, którzy chcieliby, żeby codziennie było Boże Narodzenie ;-) Cały dom pachniał
cynamonem i
kardamonem... tylko choinki brakowało ;-)
Okey przyznaję, że na zdjęciu wygląda to jak jeden wielki bałagan - ale było na prawdę pyszne! Na zdjęciu nasza (moja i K.) przyjaciółka ;-)Składniki:5
jabłek5 łyżek
miodu1,5 łyżeczki
cynamonuszczypta
kardamonulody waniliowecukier puder do posypania
czekolada do ozdobyGórę
jabłek odcinamy, środek wydrążamy nożem i do każdego
jabłka wlewamy po łyżce mikstury (mieszamy
miód z
cynamonem i
kardamonem) i przykrywamy odciętą górą. Piekarnik rozgrzewamy na 250C po czym tuż przed włożeniem
jabłek zmniejszamy na 180 i ustawiamy na 40 minut. Po 40 minutach zmniejszamy na 50C i pieczemy jeszcze około 20 minut - generalnie kontrolujemy, bo
jabłka mają być miękkie - rozpływające się (tak jak na fotce).Po upieczeniu
jabłka wkładamy do niego gałkę
lodów waniliowych posypujemy
cukrem pudrem ;-) PYCHA!O.