Wykonanie
Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pieczenia
ciasteczek.Bardzo lubię ten czas - powoli nastrajający do świąt,jeszcze bez pośpiechu i tego wszystkiego co następuje później...;)Jeśli nie upiekliście jeszcze swoich,proponuję Wam kruche
ciasteczka z nutą
pomarańczy i
kakao.
Składniki:250 g
mąki pszenne200 g
masła2
żółtka1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej100g
cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki możecie dodać trochę więcej)4 łyżeczki
kakaoskórka otarta z niewielkiej
pomarańczySposób wykonania:Obydwie
mąki wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę
masło,
żołtka i
cukier. Zagnieść ciasto. Pod koniec ugniatania dodać skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej
pomarańczy. Gotowe ciasto podzielić na pół. Do jednej dodać
kakao i ponownie zagnieść.Jasne ciasto umieścić
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkować (użycie papieru spowoduje, że miękkie ciasto nie będzie się kleiło do wałka i stolnicy). Podobnie postąpić z
ciastem kakaowym. Zdjąć wierzchni arkusz papieru z ciasta jasnego.Ciasto ciemne wyjąć z pomiędzy arkuszy i umieścić na jasnym cieście. Teraz wszystko razem zwinąć jak roladę i wstawić do lodówki na 2 godziny.Schłodzone ciasto kroić na 3-4 mm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Piec ok 10 minut w temp 180C do lekkiego zezłocenia.Jeśli zależy Wam by
ciasteczka jak najbardziej zachowały kształt, po ułożeniu ich na blaszce pozostawcie je na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Będą mniej kruche, ale ładniejsze.