Wykonanie
Jeśli szukacie idealnego deseru na panujące upały - oto jest :) Przyjemne połączenie
galaretki cytrynowej z kawałkami
truskawek i pianki truskawkowej. Pomysł zaczerpnęłam stąd: klik! . Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt mnie urzekł :)
Składniki (na 4 kieliszki do
wina):- 3 garści
truskawek pokrojonych na ćwiartki- 300 g
śmietany 30%- 2
galaretki, ja użyłam cytrynowej i poziomkowej- kilka łyżek
cukru pudruPrzygotować kieliszki i ułożyć np. w sposób przedstawiony poniżej. Ważne, żeby kieliszki były zamocowane dobrze oraz, żeby leżały ukośnie.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w sposób przedstawiony na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Wymieszać
galaretkę z
truskawkami i nałożyć po równo do każdego kieliszka, tak żeby nic nie wypadło;) Włożyć konstrukcję z kieliszkami do lodówki i poczekać, aż
galaretka zastygnie. W tym czasie rozpuścić
galaretkę poziomkową/truskawkową i zostawić do stężenia. Gdy
galaretka będzie już tężejąca, ale jeszcze nie stężała, ubić
śmietanę z
cukrem pudrem (ilość
cukru pudru wedle gustu, można go nawet pominąć, dosłodzi ją tylko
galaretka wtedy). Do ubitej
śmietany dodać tężejącą
galaretkę i ponownie ubić. Kiedy dół naszego desery będzie stężały kieliszki wyjąć z konstrukcji i postawić normalnie. Uzupełnić częścią
śmietanowo-
galaretkową. Włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Uff, już koniec i smacznego ;)