Wykonanie
Nie da się ukryć, że uwielbiam takie eksperymenty. Wyszło pysznie, nieskromnie mówiąc ;)Składniki (12 muffinów):- 2
jajka- 3/4 szklanki
cukru*- 1/4 szklanki
oleju + kilka łyżek przegotowanej wody/mleka- 1 szklanka startej
marchewki- 1 szklanka startej
cukinii- 2 szklanki
mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- kilka kropel ekstraktu
waniliowego- 2 łyżki
cynamonu- garść
suszonej żurawinyZmiksuj
cukier,
jajka,
olej,
wodę i ekstrakt. Dodaj suche składniki (
mąkę, proszek,
sodkę,
cynamon), wymieszaj. Do tego dodaj
marchewkę,
cukinię i
żurawinę, ponownie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę do foremek i piecz ok. 25 minut.* U mnie
cukier brązowy. Można zastąpić
ksylitolem lub musem
bananowym.