Wykonanie
Powoli żegnając się z sezonem na
szparagi, pomiędzy masą obowiązków powstała ta zapiekanka. Wtedy kiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;)Składniki (dla 4 osób):- 5 dużych
ziemniaków- pęczek
szparagów-
cebula pokrojona w półplasterki- kilkanaście plasterków
kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki)-
sól,
pieprz,
przyprawy:
papryka słodka,
czosnek,
chili cayenne,
bazyliaZiemniaki obrać, ugotować na lekko twardo.
Szparagi gotować przez 3 minuty.
Ziemniaki,
szparagi pokroić na dość małe kawałki.
Kiełbasę pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić, wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami
oleju rzepakowego. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż
ziemniaki będą takie jak lubicie:)