Wykonanie
Nic lepiej nie gasi pragnienia, orzeźwia i nawadnia jak …
woda. Aby nie było nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym w swieże
owoce i
zioła, kombinacji jest bez liku.Proponuję
imbirową lemoniadę z
miętą i
rozmarynem.
Imbir dodaje świeżości i pikantności,
mięta ostrośći, a
rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia
cytryna i duużo
lodu)
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1/2 szklanki
cukru Królewskiego1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia
imbiru5 / 6 szklanek zimnej
wody z lodówki
lód w kostkach,
cytryna lub
limonka pokrojona na plasterki, liście
mięty i
rozmaryn.Do dzbanka z
wodą przelać wyciśnięty
sok z cytryny , dodać
cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki
imbir, liście
mięty i
rozmaryn. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki sie połączyły. Przed podaniem dodać kostki
lodu i plasterki
cytryny lub
limonki.