ßßß Cookit - przepis na Crumble z owocami pod kołderką z błyskawicznych płatków owsianych

Crumble z owocami pod kołderką z błyskawicznych płatków owsianych

nazwa

Wykonanie

Hellooooo summer! Pierwszy dzień lata przywitaliśmy bardzo leniwym porankiem i nadzwyczaj zdrowym posiłkiem. Było pysznie, zdrowo i kolorowo; soczyste owoce pod chrupiącą, owsiano-orzechową kołderką, musniętą cynamonem i skropioną nitką miodu zapewniły nam śniadanie godne championów! Każdy wybrał odpowiadający własnym kupkom smakowym dressing: córki upierały się przy gałce lodów waniliowych, ale ostatecznie dostały naturalny, lekko słodki jogurt, tata mleczko kokosowe, a ja sojową śmietankę.
Szybko, pysznie i zdrowo! Zapraszam!
S kładniki na 2 porcje( forma 16x16cm): na crumble:
80 g błyskawicznych płatków owsianych Kupiec
60 g zwykłych płatkow owsianych
¾ łyżki miodu
1/3 łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego( może być również słonecznikowy/rzepakowy)
50 g orzechów( u mnie rozdrobnione orzechy laskowe) na miks owocowy:
400 g owoców( u mnie 300 g owoców leśnych i 100 g czereśni/ mogą być również owoce mrożone)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( ziemniaczanej lub ryżowej)
1 łyżka miodu( w zależnosci od kwaskowości owoców)
¼ łyżeczki cynamonu
Owoce szybko myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy. Z czereśni usuwamy pestki. Wsypujemy na naczynia, dodajemy skrobię, miód i cynamon. Mieszamy. Dzięki dodatkowi skrobi sok, który puszczą owoce w czasie pieczenie zamieni się w pyszny, gęsty sosik.
W innym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na crumble. Rozdrabiamy w palcach, tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki.
Do żaroodopornego naczynia przekładamy owoce( wraz z sokiem, który puściły), obficie posypujemy owsianą kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Czekamy aż troszkę ostygnie, podajemy z jogurtem.
Przepis bierze udział w konkursie: Gotuj w zdrowym stylu z Kupiec
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/06/crumble-z-owocami-pod-koderka-z.html