Wykonanie

Hellooooo summer! Pierwszy dzień lata przywitaliśmy bardzo leniwym porankiem i nadzwyczaj zdrowym posiłkiem. Było pysznie, zdrowo i kolorowo; soczyste
owoce pod chrupiącą, owsiano-
orzechową kołderką, musniętą
cynamonem i skropioną nitką
miodu zapewniły nam śniadanie godne championów! Każdy wybrał odpowiadający własnym kupkom
smakowym dressing: córki upierały się przy gałce
lodów waniliowych, ale ostatecznie dostały naturalny, lekko słodki
jogurt, tata
mleczko kokosowe, a ja
sojową śmietankę.

Szybko, pysznie i zdrowo! Zapraszam!S kładniki na 2 porcje( forma 16x16cm): na crumble:80 g błyskawicznych
płatków owsianych Kupiec60 g zwykłych płatkow owsianych¾ łyżki
miodu1/3 łyżeczki
cynamonu1 ½ łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego( może być również słonecznikowy/rzepakowy)50 g
orzechów( u mnie rozdrobnione
orzechy laskowe) na
miks owocowy:400 g
owoców( u mnie 300 g
owoców leśnych i 100 g czereśni/ mogą być również
owoce mrożone)1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej( ziemniaczanej lub ryżowej)1 łyżka
miodu( w zależnosci od kwaskowości
owoców)¼ łyżeczki
cynamonuOwoce szybko myjemy pod bierzącą
wodą, osuszamy. Z
czereśni usuwamy pestki. Wsypujemy na naczynia, dodajemy
skrobię,
miód i
cynamon. Mieszamy. Dzięki dodatkowi
skrobi sok, który puszczą
owoce w czasie pieczenie zamieni się w pyszny, gęsty sosik.W innym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na crumble. Rozdrabiamy w palcach, tak aby powstało coś w rodzaju kruszonki.

Do żaroodopornego naczynia przekładamy
owoce( wraz z
sokiem, który puściły), obficie posypujemy owsianą kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Czekamy aż troszkę ostygnie, podajemy z
jogurtem.Przepis bierze udział w konkursie: Gotuj w zdrowym stylu z Kupiec


