ßßß Cookit - przepis na ZUPA JARZYNOWA Z RYŻEM

ZUPA JARZYNOWA Z RYŻEM

nazwa

Wykonanie

Delikatna, smaczna zupa. Dodatkowym jej atutem jest szybkie wykonanie.
Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :
1 skrzydło indycze extra (ok.40 dag)
2 marchewki (ok.20 dag)
1 pietruszka (10 dag)
kawałek selera (10 dag)
2 cebule (18 dag )
12 dag ryżu
1 łyżka masła
2 szklanki mleka
2 żółtka
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
2 litry wody
Wykonanie :
Skrzydło oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Ryż płuczemy kilkakrotnie i dajemy do gotującego się skrzydła. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną cebulę obieramy, kroimy na pół i razem z rozdrobnionymi warzywami wrzucamy do gotującego się wywaru. Po 15 minutach Wyjmujemy skrzydło.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Drugą cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na maśle, zalewamy 1 szklanką mleka, gotujemy ok. 2 minuty, miksujemy i wlewamy do gotującej się zupy.
Po 5 minutach gotowania zestawiamy z ognia.
Żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem i zabielamy zupę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/ZUPA-JARZYNOWA-Z-RYZEM.html