Wykonanie
Śliwki zwłaszcza węgierki świetnie się sprawdzają we wszelkich słodkościach, zarówno tych pieczonych jak i na zimno.Przeglądając jakiś czas temu czasopisma kulinarne, zainteresował mnie przepis na bardzo oryginalny torcik z
owocami i
bitą śmietaną na zimno, konkretnie z węgierkami w roli głównej, zamieszczony w "Ciasta i desery ze
śliwkami" nr 3/2011. Oryginalny, ponieważ mus
śliwkowy dla uzyskania subtelnego, niepowtarzalnego smaku wzbogacony został dodatkiem
czerwonego wina, świeżego korzenia
imbiru i gwiazdeczki
anyżu. Przepis trochę zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.
Biszkoptowy torcik z musem
śliwkowym jest prosty, dość szybki w wykonaniu, nie wymaga pieczenia i przede wszystkim jest bardzo smaczny. Polecam!
Składniki
spodu i brzegów (na tortownicę o średnicy 24 cm):400 g podłużnych
biszkoptów150 g
masłaSkładniki musu
śliwkowego :750 g
śliwek wegierek50 g świeżego korzenia
imbiru1 gwazdka
anyżu125 g
cukruskórka z 1 aromatycznej
cytryny250 ml
czerwonego wina półsłodkiego4½ łyżeczki
żelatyny400 ml
śmietany 30% do
tortów i deserówSkładniki dekoracji :400 ml
śmietany 30% do
tortów i deserów1½ łyżeczki
żelatyny1 łyżka
cukru pudru1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego40 g
czekolady mlecznejWykonanie :Część
biszkoptów (24-28 sztuk, tak aby wystarczyło na obłożenie obręczy tortownicy) przycinamy na jednym końcu i odkładamy. 200g
biszkoptów rozkruszamy.
Masło rozpuszczamy, przestudzamy i zagniatamy z okruchami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę
biszkoptową, równomiernie rozprowadzamy i przyciskamy do dna tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas wykonania musu
śliwkowego.
Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki.
Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla
śliwki,
imbir, gwiazdkę
anyżu,
cukier i aromatyczną skórkę z umytej i sparzonej wrzątkiem
cytryny. Dodajemy
wino i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Wyjmujemy gwiazdkę
anyżu i miksujemy.Przycięte na jednym końcu
biszkopty układamy jeden przy drugim wzdłuż obręczy tortownicy. (Aby ułatwić sobie pracę i aby
biszkopty łatwiej przylegały do formy, delikatnie posmarowałam
bitą śmietaną zastygłą masę
biszkoptową na krawędzi dna, czyli te miejsca, na których układałam
biszkopty).Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną
śmietanę i dodajemy małymi porcjami mus
śliwkowy, delikatnie mieszając najlepiej ręcznie łyżką.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepłą wlewamy do musu
śliwkowego, dokładnie mieszając. Jeżeli mus jest rzadki wkładamy do lodówki do lekkiego zatężenia, ale na tyle, aby można było go swobodnie wyłożyć do tortownicy z
biszkoptami. Wygładzamy patką jego powierzchnię i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.Przed podaniem ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną
śmietanę, dodajemy oba
cukry i rozpuszczoną, jeszcze ciepłą
żelatynę (rozpuszczamy ją w ten sam sposób jak do musu). Całość dokładnie mieszamy i napełniamy nią rękaw. Na powierzchni ciasta wykonujemy ozdobne rozetki z
bitej śmietany i zeskrobujemy na nią wiórki
czekolady, bezpośrednio za pomocą obieraczki do warzyw. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Polecam również :