Wykonanie
Czarne
winogrona z naszego ogrodu zjadamy na surowo. Z tego co zbywa robię
przetwory, zazwyczaj kompot. Jest bardzo smaczny i ma piękny ciemnoczerwony kolor.
Owoce nie przecieram,
daję w całości do słoików, bo to właśnie dzięki skórce
przetwory bardzo zyskują na barwie.
Składniki :dowolna ilość
winogroncukierwoda przegotowana przestudzonaWykonanie :Kiście
winogron płuczemy. Obrywamy
owoce i ponownie płuczemy je. Odstawiamy do osiąknięcia z
wody. Napełniamy nimi słoiki 1 litrowe i delikatnie ugniatamy.
Owoce powinny zająć nieco ponad ¾ objętości słoika. Do każdego słoika wsypujemy po 2 łyżki
cukru i zalewamy przegotowaną i przestudzoną
wodą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 30 minut.