Wykonanie
Zapasy tego aromatycznego zielonego dodatku robię wówczas, gdy tylko mam nadmiar młodego
kopru na grządkach. Przechowywany w zamrażalniku w szczelnych słoiczkach zachowuje swieżość, soczystą, wiosenną barwę przez wiele miesięcy. Warto
mieć w swojej kuchni taki apetyczny dodatek! Łodyżki
kopru również wykorzystuję. Mają one w sobie dużo aromatu. Znacznie poprawiają smak barszczu czerwonego lub zupy kalafiorowej.
Składniki :dowolna ilość
młodych gałązek
koperkuWykonanie :
Młode gałazki
koperku płuczemy i osuszamy na ręczniku. Po całkowitym obeschnięciu z
wody siekamy drobno nożem, oddzielnie listeczki i łodyżki. Przekładamy również oddzielnie do suchych słoiczków. Delikatnie ugniatamy, ale nie za mocno, gdyż łatwiej jest już zamrożony wybierać ze słoiczka. Słoiczki z tak przygotowanym
koperkiem szczelnie zamykamy i przechowujemy w zamarażalniku.
Polecam również :W kuchni na wesoło :-
Panie doktorze! Ważę sto dwadzieścia kilo!Proszę mi przepisać jakąś dietę odchudzającą.- Kromka
chleba razowego,
jabłko,
herbata bez cukru.- Ale przed czy po jedzeniu?