ßßß Cookit - przepis na KOPEREK MROŻONY

KOPEREK MROŻONY

nazwa

Wykonanie

Zapasy tego aromatycznego zielonego dodatku robię wówczas, gdy tylko mam nadmiar młodego kopru na grządkach. Przechowywany w zamrażalniku w szczelnych słoiczkach zachowuje swieżość, soczystą, wiosenną barwę przez wiele miesięcy. Warto mieć w swojej kuchni taki apetyczny dodatek! Łodyżki kopru również wykorzystuję. Mają one w sobie dużo aromatu. Znacznie poprawiają smak barszczu czerwonego lub zupy kalafiorowej.
Składniki :
dowolna ilość młodych gałązek koperku
Wykonanie :
Młode gałazki koperku płuczemy i osuszamy na ręczniku. Po całkowitym obeschnięciu z wody siekamy drobno nożem, oddzielnie listeczki i łodyżki. Przekładamy również oddzielnie do suchych słoiczków. Delikatnie ugniatamy, ale nie za mocno, gdyż łatwiej jest już zamrożony wybierać ze słoiczka. Słoiczki z tak przygotowanym koperkiem szczelnie zamykamy i przechowujemy w zamarażalniku.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
- Panie doktorze! Ważę sto dwadzieścia kilo!
Proszę mi przepisać jakąś dietę odchudzającą.
- Kromka chleba razowego, jabłko, herbata bez cukru.
- Ale przed czy po jedzeniu?
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/06/KOPEREK-MROZONY.html