Wykonanie
Rosół gotuję nie za często, zwykle na niedzielny obiad. Mam już opracowany własny przepis i tego się trzymam. Nie to, że uważam swój za najlepszy ze wszystkich przepisów na świecie, ale dlatego, że nam taki ugotowany wg tej receptury po prostu smakuje.Gdy mam go w planie gotować kupuję dość dużego
kurczaka, odcinam udka, piersi i je zwykle zamrażam do późniejszego wykorzystania. Natomiast z tego co mi zostaje gotuję rosół dodając oczywiście jeszcze to co zapisałam w składnikach.
Składniki :1 korpus z
kurczaka (ok. 60 dag)1 skrzydło indycze extra ( ok. 50 dag)25 dag
szpondra15 dag
żołądków kurzych2 średnie
marchewki (ok.15 dag)1 średnia
pietruszka (ok.6 dag)kawałek
selera (ok.7 dag)mały kawałek
pora (ok. 4 dag)pół średniej
cebuli (ok. 3 dag)1 duży
liść laurowy5 ziaren
ziela angielskiegosól i
pieprz do smakuok. 4 l
wodydodatkowo :
makaron nitkinatka pietruszkiWykonanie :
Szponder oczyszczamy, myjemy i gotujemy ok. 30 minut w małym garnku w niewielkiej ilości
wody.W tym czasie
kurczaka oczyszczamy, myjemy, odcinamy udka, piersi i odkładamy je do wykorzystania na inną potrawę.Żołądki i skrzydło dokładnie oczyszczamy, myjemy i wraz z korpusem wkładamy do garnkao poj. 6 litrów. Zalewamy do połowy
wodą i gotujemy. Wlewamy
wywar ze
szpondrem, uzupełniamy prawie do pełna wrzącą
wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Warzywa oprócz
cebuli obieramy, myjemy i wrzucamy do rosołu na 40 minut przed zakończeniem gotowania. Dajemy 1 płaską łyżkę
soli,
liść laurowy i ziarna
ziela angielskiego.
Cebulę myjemy, nie obieramy (łupina
cebuli nadaje rosołowi żółty kolor). Jej połowę podpiekamy na ogniu i wrzucamy przed końcem gotowania do rosołu.Podajemy z
makaronem nitki, pokrojoną w talarki
marchewką i drobno posiekaną
natką pietruszki.