Wykonanie
Bób zwykle zjadamy bez dodatków, taki zwykły, ugotowany w osolonej wodzie. Tym razem skuszona przepisem w najnowszych Daniach za grosik nr 8/2010, postanowiłam zrobić z niego potrawę i zaserwować rodzince jako drugie danie na czwartkowy obiad. Nie jest to jakaś rewelacja kulinarna, ale ta prosta potrawa okazała się smaczna i pożywna.
Składniki ( na 4 porcje):1 kg
bobu1
cebula (ok.7 dag)ok. 15 dag surowego
wędzonego boczku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
tymiankusól,
pieprz do smakuWykonanie :
Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) w osolonej wodzie. ostudzamy, osączamy i obieramy ze skórki. W rondlu na rozgrzanym
oleju podsmażamy obraną i drobniutko pokrojoną
cebulkę,
boczek pokrojony w małą kosteczkę i smażymy, aż się lekko podrumienią. Dajemy następnie obrany
bób, smażymy chwilę, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Podajemy na ciepło.