ßßß Cookit - przepis na BÓB SMAŻONY Z BOCZKIEM I CEBULKĄ

BÓB SMAŻONY Z BOCZKIEM I CEBULKĄ

nazwa

Wykonanie

Bób zwykle zjadamy bez dodatków, taki zwykły, ugotowany w osolonej wodzie. Tym razem skuszona przepisem w najnowszych Daniach za grosik nr 8/2010, postanowiłam zrobić z niego potrawę i zaserwować rodzince jako drugie danie na czwartkowy obiad. Nie jest to jakaś rewelacja kulinarna, ale ta prosta potrawa okazała się smaczna i pożywna.
Składniki ( na 4 porcje):
1 kg bobu
1 cebula (ok.7 dag)
ok. 15 dag surowego wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) w osolonej wodzie. ostudzamy, osączamy i obieramy ze skórki. W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną i drobniutko pokrojoną cebulkę, boczek pokrojony w małą kosteczkę i smażymy, aż się lekko podrumienią. Dajemy następnie obrany bób, smażymy chwilę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/07/BOB-SMAZONY-Z-BOCZKIEM-I-CEBULKA.html