Wykonanie
Robię od czasu do czasu galaretę. Choć jest trochę pracochłonna to jednak warto pokusić się i ugotować. Sama ją bardzo lubię, rodzina też chętnie ją zjada. Galareta galaretą, ale to oblizywanie kostek ze spacerówek po odlaniu
wywaru, to jest dopiero rarytas .
Składniki :2-3 nóżki wieprzowe (ok.3 kg)1
golonka indycza (ok.50 dag)50 dag
szpondra2 średnie
marchewki (ok.20 dag)1
pietruszka (ok. 10 dag)kawałek
selera (ok.6 dag)2
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiegopół małej
cebuli2 zęby
czosnkuok. 5 litrów
wodysól,
pieprz do smakuWykonanie :
Szponder oczyszczamy, myjemy, zalewamy
wodą i gotujemy. Po upływie godziny dajemy oczyszczoną i umytą
golonkę i dalej gotujemy. Nóżki dokładnie oczyszczamy, myjemy, dajemy do 7 litrowego garnka i zalewamy do ¾ pojemności zimną
wodą. Gotujemy na małym ogniu do chwili aż
mięso zacznie oddzielać się od kości. Trwa to ok. 4 godzin.W trakcie gotowania wlewamy do nóżek gotujący się
szponder z
golonką i
wywarem.Na 30 minut przed zakończeniem gotowania dajemy obrane warzywa,
ziele angielskie,
liście laurowe,
sól i
pieprz do smaku.Pod koniec gotowania podpieczoną na ogniu
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepły przelewamy na durszlak.
Wywar odstawiamy do dalszego ochłodzenia, a z durszlaka wybieramy
mięso i
marchew, które następnie kroimy w drobną kostkę. Z
wywaru zlewamy lub wybieramy łyżką tłuszcz, który wypłynął na wierzch. Do filiżanek lub małych kubeczków po
jogurcie dajemy porcje
marchewki i
mięsa i zalewamy
wywarem.Odstawiamy do całkowitego zatężenia się galarety w chłodne miejsce lub do lodówki.Wyjmujemy z foremek bezpośrednio przed podaniem i układamy na talerzu np. na liściach
sałaty.