ßßß Cookit - przepis na GALARETA Z NÓŻEK WIEPRZOWYCH

GALARETA Z NÓŻEK WIEPRZOWYCH

nazwa

Wykonanie

Robię od czasu do czasu galaretę. Choć jest trochę pracochłonna to jednak warto pokusić się i ugotować. Sama ją bardzo lubię, rodzina też chętnie ją zjada. Galareta galaretą, ale to oblizywanie kostek ze spacerówek po odlaniu wywaru, to jest dopiero rarytas .
Składniki :
2-3 nóżki wieprzowe (ok.3 kg)
1 golonka indycza (ok.50 dag)
50 dag szpondra
2 średnie marchewki (ok.20 dag)
1 pietruszka (ok. 10 dag)
kawałek selera (ok.6 dag)
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
pół małej cebuli
2 zęby czosnku
ok. 5 litrów wody
sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Szponder oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Po upływie godziny dajemy oczyszczoną i umytą golonkę i dalej gotujemy. Nóżki dokładnie oczyszczamy, myjemy, dajemy do 7 litrowego garnka i zalewamy do ¾ pojemności zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu do chwili aż mięso zacznie oddzielać się od kości. Trwa to ok. 4 godzin.
W trakcie gotowania wlewamy do nóżek gotujący się szponder z golonką i wywarem.
Na 30 minut przed zakończeniem gotowania dajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Pod koniec gotowania podpieczoną na ogniu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepły przelewamy na durszlak.
Wywar odstawiamy do dalszego ochłodzenia, a z durszlaka wybieramy mięso i marchew, które następnie kroimy w drobną kostkę. Z wywaru zlewamy lub wybieramy łyżką tłuszcz, który wypłynął na wierzch. Do filiżanek lub małych kubeczków po jogurcie dajemy porcje marchewki i mięsa i zalewamy wywarem.
Odstawiamy do całkowitego zatężenia się galarety w chłodne miejsce lub do lodówki.
Wyjmujemy z foremek bezpośrednio przed podaniem i układamy na talerzu np. na liściach sałaty.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/GALARETA-Z-NOZEK-WIEPRZOWYCH.html