Wykonanie
Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam na to ciasto przepis, które przed laty często
jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.Placek amerykański, to
kakaowe ciasto z
jabłkami. Znane jest również pod nazwą ciasto
salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych
orzechów).Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !
![](/Data/Images/wkuchennymoknie.blox.pl\2014_slash_09_slash_PLACEK-AMERYKANSKI-ciasto-salceson/l/518097245.JPG)
Składniki (na formę o wym. 28x40cm):5
jajek1½ szklanki
cukru2½ szklanki
mąki pszennej¾ szklanki
oleju2 - 3 łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
sody0,7 - 1 kg
jabłek pokrojonych w kostkęewentualnie 2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
wodyWykonanie :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami
cukier i po 1
żółtku.
Mąkę łączymy z
kakao i ewentualnie
cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką.
Sodę mieszamy z
wodą, wlewamy do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy
olej, mieszamy. Na końcu dodajemy
jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
![](/Data/Images/wkuchennymoknie.blox.pl\2014_slash_09_slash_PLACEK-AMERYKANSKI-ciasto-salceson/l/417340696.JPG)
![](/Data/Images/wkuchennymoknie.blox.pl\2014_slash_09_slash_PLACEK-AMERYKANSKI-ciasto-salceson/l/1646742273.JPG)
![](/Data/Images/wkuchennymoknie.blox.pl\2014_slash_09_slash_PLACEK-AMERYKANSKI-ciasto-salceson/l/-356984398.JPG)
Polecam również :