Smaczne i ekspresowe w wykonaniu ciasto ucierane z dodatkiem płatków migdałowych, rodzynek i cukru perlistego. Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.Składniki :150 g masła200 ml cukru4 jajka1 łyżeczka startej skórki cytrynowej300 ml mąki pszennej¾ łyżeczki proszku do pieczenia35g płatków migdałowych50 g rodzynek1-2 łyżki cukru perlistegoWykonanie :Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąkniecia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, skórkę cytrynową, porcjami mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do formy o wymiarach 25x30 cm ( u mnie forma o wymiarach 28 x 40 cm, ciasto jest wówczas cieńsze, ale właśnie o to mi chodziło) i równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy rodzynkami, migdałami i cukrem perlistym. Pieczemy w dolnej części piekarnika w temp. 200°C przez ok. 20 minut. Po ostygnieciu kroimy na romby.Polecam również :