ßßß Cookit - przepis na ROMBY Z RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI

ROMBY Z RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI

nazwa

Wykonanie

Smaczne i ekspresowe w wykonaniu ciasto ucierane z dodatkiem płatków migdałowych, rodzynek i cukru perlistego. Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson.
Składniki :
150 g masła
200 ml cukru
4 jajka
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
300 ml mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
35g płatków migdałowych
50 g rodzynek
1-2 łyżki cukru perlistego
Wykonanie :
Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku i odstawiamy do osiąkniecia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, skórkę cytrynową, porcjami mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do formy o wymiarach 25x30 cm ( u mnie forma o wymiarach 28 x 40 cm, ciasto jest wówczas cieńsze, ale właśnie o to mi chodziło) i równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy rodzynkami, migdałami i cukrem perlistym. Pieczemy w dolnej części piekarnika w temp. 200°C przez ok. 20 minut. Po ostygnieciu kroimy na romby.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/05/ROMBY-Z-RODZYNKAMI-I-MIGDALAMI.html