Wykonanie
Bakaliowiec to wykwintne ciasto na kruchym spodzie, bogate w
bakalie, bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.Warstwa nadzienia nie powinna być zbyt wysoka. Ciasto będzie smaczne i miękkie, gdy użyjemy miękkich, nie wysuszonych
bakalii. Jest trwałe i może poleżeć, wówczas zyskuje na smaku. Ciasto wykonałam z niewielką modyfikacją na podstawie przepisu zamieszczonego w ulubionej przeze mnie Babeczce nr 5/97.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm):3 szklanki
mąki5
żółtek200 g
masła dobrze schłodzonego1/2 szklanki
cukru3 - 5 łyżek kwaśnej
śmietanySkładniki nadzienia :600 g
bakalii ( w oryginale:
rodzynki,
orzechy *,
migdały,
figi,
suszone morele,
daktyle w równych ilościach)1 szklanka kwaśnej
śmietany3 łyżki
kakao300 g gotowych
galaretek ( mogą być w
czekoladzie lub cukrze)ok. 300 g
powideł śliwkowychpokruszony jeden z blatów ciastaponadto :gotowa
polewa czekoladowa lub własnej robotywiórki
białej czekolady lub
wiórki kokosowe* ostatnio zastąpiłam
orzechy,
migdały i
figi suszonymi śliwkami kalifornijskimi (250g)i
mieszanką kandyzowanych owoców ananasa, papai i
melona (100g).To połączenie jest równie smaczne jak oryginał.Wykonanie ciasta :Do przesianej
mąki (na stolnicy lub w misce) ścieramy dobrze schłodzone
masło, delikatnie mieszamy, a następnie rozcieramy dłońmi, aż nie będzie widocznych grudek. Jeżeli robimy na stolnicy możemy siekać nożem. Ja rozcieram dłońmi, ale warunkiem udanego ciasta jest bardzo dobrze schłodzone
masło.Dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
żółtka, 3 łyżki kwaśnej
śmietany i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki
śmietany i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, okręcamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 60 minut w lodówce.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej
mąką i wykładamy na dwie formy jednakowej wielkości, wyścielone papierem do pieczenia (ja osobiście dzielę ciasto na małe kawałki, równomiernie rozkładam w formach i rozwałkowuję małym wałkiem z rączką).Pieczemy pojedynczo, jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C na złoty kolor ok. 15 minut.Wykonanie nadzienia :
Orzechy oraz sparzone i obrane
migdały (można użyć słupków lub
płatków migdałowych, wtedy odchodzi nam sparzanie i obieranie) rozdrabniamy najlepiej w rozdrabniaczu kuchennym.
Rodzynki przepłukujemy na sitku gorącą
wodą i odstawiamy do osączenia. Podobnie czynimy z
morelami,
figami,
daktylami i
śliwkami. Opłukane
bakalie odstawiamy do osączenia z
wody. Wszystkie
bakalie oprócz
rodzynek drobno kroimy (najlepiej kroić na przemian wszystkie
bakalie, wówczas łatwiej się przemieszają).Następnie kroimy
galaretkę i mieszamy z
bakaliami.Kruszymy jeden placek ciasta a otrzymane okruszyny dokładnie mieszamy z
bakaliami i
galaretką.Dodajemy
kakao, mieszamy, dodajemy
śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodajemy jeszcze trochę
śmietany (nadzienie jednak nie może być zbyt rzadkie, powinno być zwarte)Drugi placek kruchego ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy przygotowane nadzienie równomiernie je rozprowadzając, lekko ugniatamy.Wierzch ciasta smarujemy
polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub
kokosem.Ciasto schładzamy w lodówce.
Polecam również :