ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ I PIANKĄ KISIELOWĄ

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ I PIANKĄ KISIELOWĄ

nazwa

Wykonanie

Na wstępie chciałabym Was powitać po mojej dłuższej przerwie w blogowaniu i przeprosić za brak mojej natychmiastowej reakcji na Wasze komentarze i zapytania. Zaległości udało mi się już w zasadzie nadrobić, jednakże zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach to już po przysłowiowej herbacie.
A może to niżej przedstawione ciasto okaże się taką symboliczną, wirtualną rekompensatą za moje milczenie ♥
Szarlotka z kruszonką i pianką kisielową jest prosta, bardzo szybka w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Uda się z pewnością każdemu, kto tylko zechce ją zrobić.
Składniki kruszonki :
6 żółtek
5 łyżek cukru drobnego kryształu
2 łyżeczki cukru z naturalna wanilią
200g masła
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki nadzienia :
1,5 kg jabłek (np. koksa królewska)
6 białek
1 szklanka cukru drobnego kryształu
4 op. kisielu jabłkowego ( 4x 30g) lub o innym ulubionym smaku
dodatkowo:
3-4 łyżki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)
Wykonanie :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach prosto do mąki. Rozcieramy dłońmi.
Dodajemy żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane żółtka były jeszcze chłodne) i wsypujemy oba cukry.
Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.
Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wym. 32x24cm) wykładamy równomiernie ok. ²/ᶾ ilości kruszonki i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce.
Obieramy jabłka ze skórki.
Do białek wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cienkim strumieniem kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach. Otrzymaną masę odstawiamy.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną równomiernie bułką tartą.
Na jabłka wykładamy masę białkowo-kisielową, delikatnie rozprowadzamy.
Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.
Pieczemy w dolnej części nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika (2 poziom od dołu) przez ok. 45 minut. Sprawdzamy stan upieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 5 min. formę z ciastem wyjmujemy.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/02/SZARLOTKA-Z-KRUSZONKA-I-PIANKA-KISIELOWA.html