ßßß Cookit - przepis na eat me now salad. Długie przerwy nie są złe....

eat me now salad. Długie przerwy nie są złe....

nazwa

Wykonanie

... mam taką nadzieję.
Nie planowałam, aby był to jeden z tych blogów, który padnie po 10 pierwszych wpisach. Takich rzeczy się nie planuje. A jednak. Prawie tak się stało. Zawieruchy rodzinne, problemy wszelkiej maści i, na przekór samej sobie, wszystko poszło w odstawkę. Ale już jestem. Mam nadzieję, że tym razem na dłużej. Bo jestem głodna i mam nadzieję, że moi czytelnicy również. Przepis na upalny dzień? Oczywiście sałatka. I kieliszek białego. Wytrawnego. (dla pelnoletnich. po pracy).
Składniki (na 4 porcje)
2 średniej wielkości pory
mała puszka ananasa
250 g szynki gotowanej lub konserwowej, ew. delikatnej, nieczosnkowanej chudej kiełbaski suszonej (pokrojonej w kosteczkę)
1 duży jogurt naturalny niesłodzony
2 łyżki majonezu
curry
sol
Przygotowanie :
1. Pory oczyścić, umyć, pokroić białą i jasnozieloną część w plasterki. Sparzyć gorącą wodą (ja osobiście zostawiam je w gorącej wodzie przez około 10 minut, w celu pozbycia się zbyt silnego smaku i zapachu)
2. Krążki ananasa podzielić na 8 części każdy
3. Ananasa, pory i szynkę umieścić razem w naczyniu, wymieszać.
4. Dressing: Jogurt wymieszać z majonezem, sporą szczyptą soli i 1 łyżeczką curry. Połową dressingu oblać sałatkę, resztę przełożyć do małego naczynia i podawać oddzielnie. Wszystko wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, smaki muszą się przegryzc.
Niebo w gębie. Smacznego.
Źródło:http://masz-babo-placek.blogspot.com/2012/08/eat-me-now-salad-dugie-przerwy-nie-sa-ze.html