Wykonanie
... mam taką nadzieję.Nie planowałam, aby był to jeden z tych blogów, który padnie po 10 pierwszych wpisach. Takich rzeczy się nie planuje. A jednak. Prawie tak się stało. Zawieruchy rodzinne, problemy wszelkiej
maści i, na przekór samej sobie, wszystko poszło w odstawkę. Ale już jestem. Mam nadzieję, że tym razem na dłużej. Bo jestem głodna i mam nadzieję, że moi czytelnicy również. Przepis na upalny dzień? Oczywiście
sałatka. I kieliszek białego. Wytrawnego. (dla pelnoletnich. po pracy).
Składniki (na 4 porcje)2 średniej wielkości
porymała puszka
ananasa250 g
szynki gotowanej lub konserwowej, ew. delikatnej, nieczosnkowanej chudej
kiełbaski suszonej (pokrojonej w kosteczkę)1 duży
jogurt naturalny niesłodzony2 łyżki
majonezucurrysolPrzygotowanie :1.
Pory oczyścić, umyć, pokroić białą i jasnozieloną część w plasterki. Sparzyć gorącą
wodą (ja osobiście zostawiam je w gorącej wodzie przez około 10 minut, w celu pozbycia się zbyt silnego smaku i zapachu)2. Krążki
ananasa podzielić na 8 części każdy3.
Ananasa,
pory i
szynkę umieścić razem w naczyniu, wymieszać.4. Dressing:
Jogurt wymieszać z
majonezem, sporą szczyptą
soli i 1 łyżeczką
curry. Połową dressingu oblać
sałatkę, resztę przełożyć do małego naczynia i podawać oddzielnie. Wszystko wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, smaki muszą się przegryzc.Niebo w gębie. Smacznego.