Wykonanie
Wiosna zawitała... Lata tylko wypatrywać, więc i w pomysłach na obiad pojawiają się warzywa. Człowiek do różnych smaków dorasta - w tym ja dorosłam, jakiś czas temu, do zup i kremów. Ostatnio "chodził za mną" krem z
brokułów. Robię ją w bardzo prosty sposób, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.Potrzebujemy:-
brokuły-
marchewka,
pietruszka,-
cebula,
czosnek,- łyżeczka
masła-
pieprz,
sól, szczypta
cukru (opcjonalnie)-
śmietana 18%1.
Cebulę i
czosnek kroję na drobne części i podsmażam w garnku na małej ilości
masła. W momencie, kiedy się zarumienią - dolewam
wody (wg potrzeby i adekwatnie do ilości
brokuł).
Marchewkę i
pietruszkę, po obraniu, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do garnka. Kiedy warzywa zmiękną dodaję
brokuły pokrojone w kawałki. Gotuję wszystko do miękkości.2. Przelewam
wywar przez sito do innego naczynia, a warzywa miksuję na papkę. Do takiej papki dodaję wcześniej odlanego
wywaru do momentu, aż jestem zadowolona z otrzymanej konsystencji kremu. Wcześniej miksowałam warzywa bezpośrednio w garnku, lecz przy problemach związanych z proporcją
wody do warzyw, może nam wyjść zamiast kremu - zupa :)3. Wszystko jeszcze raz zagotowuję tym razem dodając
przyprawy (ewentualnie
cukier) oraz
śmietanę. Ja dodaję 18%, gdyż nie zważa mi się podczas dalszego gotowania.4. Krem podaję z
groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)