ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek - typowo świąteczne ciasto. Ten mazurek jest mało skomplikowany i smaczny. Nie zachwyciło mnie kruche ciasto na spód, ale za to wierzch idealny dla wielbicieli krówek. Ozdobić można dowolnie - ja posypałam zmielonymi migdałami. Przepis pochodzi z książki "Święta Wielkanocne przepisy i obyczaje" Z. Nasierowskiej.
ciasto
30 dag mąki
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany
Masa kajmakowa
0,5 kg krówek
1 szklanka mleka (lepiej niepełna)
2 łyżki masła
Ciasto: Mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy razem posiekać nożem, następnie dodać jajko, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Na wyłożoną papierem blachę (u mnie 25x30cm) wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku w 160ºC przez 20-25 min, aż lekko zbrązowieje. Wyłożyć z piekarnika, przygotować masę.
Masa: Cukierki zalać mlekiem i gotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Gotować jeszcze 5-10 minut na małym ogniu, żeby masa lekko zgęstniała i mleko troszkę odparowało. Ciepłą masą zalać przygotowane ciasto. Można przyozdobić np. zmielonymi migdałami. Zostawić ciasto w lodówce na min. godzinę, aż masa zgęstnieje
Wpis dodaję do akcji " Wielkanocne smaki 2 ".
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/03/Mazurek-kajmakowy.html