Wykonanie
Zima nie ustępuje, więc trzeba sobie samemu dodać nieco zieleni i zdrowia w życiu. Dzisiaj proponuję pyszny sok z
pietruszki. Wiem, że to nie brzmi dobrze, ale jest słodki i przepyszny, a do tego zdrowy. Chwyćcie więc za blender i zróbcie sobie szklaneczkę tego
napoju.
Natka pietruszki jest źródłem wielu witamin i minerałów -m.in. magnez, żelazo, sód, potas, witaminy B1, B2, B6. Przepis znalazłam u Pinkcake .Zamiast
miodu można dodać do soku
brązowy cukier. Wersja z
miodem jest jednak apetyczniejsza i zdrowsza :)
garść
natki pietruszki, bez grubych łodyżek2 łyżki
miodu lub ewentualnie
brązowy cukier lub inny słodziksok z połowy
cytryny1 szklanka
wody w temp. pokojowejPrzy pomocy blendera miksować
sok z cytryny,
natkę pietruszki i
miód (lub
cukier). Miksowanie powinno trwać kilka minut, aż listki będą zmiksowane, a sok się zabarwi na zielono. Dolać
wodę, podawać od razu.Przepis dołączam do akcji