Wykonanie
T ort egipski od Palachinki to chyba jeden z najpopularniejszych
tortów w blogosferze kulinarnej. Delikatna, budyniowa masa z
orzechami i chrupiącym karmelem...pycha! Roboty z nim trochę jest, jak to z
tortami, ale każdemu powinien się udać. U mnie gościł na
stole już dwa
razy i za każdym razem udaje mi się sfotografować w przekroju tylko jakieś wymęczone resztki...wszystkim bardzo smakuje, więc nic
dziwnego, że znika szybko :)
Blaty2
białka2 łyżki
cukrupół łyżki
mąki pszennej40 g zmielonych
orzechów laskowychBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać. Powoli wsypać
mąkę,
orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20cm. Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.Należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.Masa budyniowo-
maślana:10
żółtek10 łyżek
cukru5,5 łyżek
mąki pszennej2 opakowania
cukru waniliowego (po 16 g każde)340 ml
mleka170 g
masłaW garnuszku zmiksować
żółtka,
cukier,
mąkę,
mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny
budyń.Masa z
bitej śmietany:340 g
śmietany kremówki200 g + 2 łyżki
cukru120 g podpieczonych
orzechów laskowych, posiekanych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki
cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż
zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. uderzając wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.Ubitą
śmietanę wymieszać z
orzechami i karmelem.Wykonanie:Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej
śmietany. Następnie kolejny blat itd. kończąc na
bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania
boków tortu. Ja dodatkowo przyozdobiłam - raz
płatkami migdałów, a kolejnym razem wiórkami kokosowymi z zmielonymi
orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!