ßßß Cookit - przepis na Tort egipski

Tort egipski

nazwa

Wykonanie

T ort egipski od Palachinki to chyba jeden z najpopularniejszych tortów w blogosferze kulinarnej. Delikatna, budyniowa masa z orzechami i chrupiącym karmelem...pycha! Roboty z nim trochę jest, jak to z tortami, ale każdemu powinien się udać. U mnie gościł na stole już dwa razy i za każdym razem udaje mi się sfotografować w przekroju tylko jakieś wymęczone resztki...wszystkim bardzo smakuje, więc nic dziwnego, że znika szybko :)
Blaty
2 białka
2 łyżki cukru
pół łyżki mąki pszennej
40 g zmielonych orzechów laskowych
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli wsypać mąkę, orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20cm. Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
Należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Masa budyniowo-maślana:
10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
340 ml mleka
170 g masła
W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
Masa z bitej śmietany:
340 g śmietany kremówki
200 g + 2 łyżki cukru
120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. uderzając wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat itd. kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo przyozdobiłam - raz płatkami migdałów, a kolejnym razem wiórkami kokosowymi z zmielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/06/Tort-egipski.html