ßßß Cookit - przepis na Kruszon ze śliwkami

Kruszon ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Kruszon to łatwe w przygotowaniu ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami. Najlepiej komponują się nieco kwaśne owoce, które neutralizują słodycz pianki z białek. Dzisiaj proponuję wersję ze śliwkami. dzisiaj ciasto śliwkowe piekłam razem z Mirabelką, więc zapraszam do obejrzenia Jej propozycji :)
/ standardowa blaszka prostokątna, 1 szklanka=250ml/
0,5 kg mąki krupczatki
1 kostka margaryny lub masła, z lodówki
3 łyżki smalcu
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 łyżeczki kakao niesłodzonego
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do posypania owoców (jeśli są bardzo kwaśne; ja użyłam cukru pod posypania cukrem)
owoce - u mnie 8 dużych śliwek
Do mąki dodać smalec, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy. Margarynę posiekać nożem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blaszkę wyłożyć pierwszą część ciasta. Na nie kładziemy owoce (u mnie śliwki pokrojone na kawałki, bez pestek, położone skórką do dołu). Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko (chyba, że mamy słodkie owoce, wtedy pomijamy cukier puder).
Pozostałe ciasto wyrabiamy z kakao. Dzielimy na pół. Połowę skubiemy i rozkładamy równomiernie na owocach (ja położyłam nieco więcej niż pół pozostałego ciasta).
Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Wykładamy na ciasto.
Na białka kładziemy pozostałe ciasto skubiąc je pacami po trochu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/08/Kruszon-ze-sliwkami.html