ßßß
Cookit - przepis na Śledzie po jurszczyńsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Śledzie po jurszczyńsku
Składniki
Filety śledziowe
Olej
Cebula
Oliwki
Pieprz zielony
Kapary
Pieprz
Liść laurowy
Zioła prowansalskie
Oliwa z oliwek
Czosnek
Wykonanie
Śledzie
w
oleju
dla wielbicieli
ziołowych
i dość wyraźnych smaków. Przepis od AgusiaH z moimi zmianami w nawiasach.300-500 g
filetów śledziowych
w
oleju
1-2
cebule
20 zielonych
oliwek
bez pestek (dałam czarne)1 łyżka
zielonego pieprzu
(dałam kolorowy)1 łyżka
kaparów
(ominęłam)świeżo zmielony
pieprz
2
listki laurowe
1-2 łyżki
ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
(dałam
oliwę
+olej)2 ząbki
czosnku
Śledzie
pokroić na dowolne kawałki,
cebule
w półplasterki. Układać w słoiczkach warstwami naprzemiennie wszystkie składniki, przesypując warstwy obficie
pieprzem
i
ziołami prowansalskimi
. Na koniec włożyć
listki laurowe
. Wszystko zalać
oliwą
i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, po czym wstawić do lodówki (przynajmniej 2 dni dla przejścia smaków).
Źródło:
http://przykubkukawy.blox.pl/2011/12/Sledzie-po-jurszczynsku.html
Przepisy powiązane
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami
śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami
Składniki powiązane (0)