ßßß Cookit - przepis na Śledzie po jurszczyńsku

Śledzie po jurszczyńsku

nazwa

Wykonanie

Śledzie w oleju dla wielbicieli ziołowych i dość wyraźnych smaków. Przepis od AgusiaH z moimi zmianami w nawiasach.
300-500 g filetów śledziowych w oleju
1-2 cebule
20 zielonych oliwek bez pestek (dałam czarne)
1 łyżka zielonego pieprzu (dałam kolorowy)
1 łyżka kaparów (ominęłam)
świeżo zmielony pieprz
2 listki laurowe
1-2 łyżki ziół prowansalskich
oliwa z oliwek (dałam oliwę +olej)
2 ząbki czosnku
Śledzie pokroić na dowolne kawałki, cebule w półplasterki. Układać w słoiczkach warstwami naprzemiennie wszystkie składniki, przesypując warstwy obficie pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec włożyć listki laurowe. Wszystko zalać oliwą i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, po czym wstawić do lodówki (przynajmniej 2 dni dla przejścia smaków).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/12/Sledzie-po-jurszczynsku.html