ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczna chińszczyzna

Błyskawiczna chińszczyzna

nazwa

Wykonanie

Tyle się zmienia z dnia na dzień...Nawet w świecie wirtualnym. Zamknięto durszlak, przeprowadziliśmy się z blogami na Mikser, gdzie przyjęto nas z otwartymi ramionami :) Durszlaka przejął nowy zespół i tworzą stronę od podstaw...
Dziś tzw. obiad na szybko. Idealny w czasie, np. sesji, gdy chcemy tylko na chwilę się wyrwać do kuchni, zrobić coś łatwego, zjeść i wracać do zajęć. Nic skomplikowanego. Z tradycyjną kuchnią chińską ma niewiele wspólnego, przepis z gazetki "Prześlij przepis 04/2010" nieco zmieniony i dodany do akcji " jadłodajnia studencka "
Błyskawiczna chińszczyzna
(ilości możemy dowolnie zmieniać, dajemy tyle dodatków ile lubimy i mamy ochotę, więc nie należy się przejmować brakiem np. wagi ;) )
1÷2 woreczki ryżu
30 dag wędliny
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 puszka kukurydzy
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
15÷20 dag żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ugotować ryż. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek, chwile smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażyć. Dodać odsączoną kukurydzę. Zalać 0,5÷3/4 szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie w 0,5 szklanki wody rozrabiamy mąkę, wlewamy do gotującej się potrawy. Szybko mieszamy i chwilę zagotowujemy. Doprawić potrawę do smaku - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podajemy z ryżem i startym serem.
A już w tygodniu zapraszam na tradycyjną kuchnię Japońską - przygotuję zupę miso i sushi :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/06/Blyskawiczna-chinszczyzna.html