Wykonanie
Wspólnie z innymi blogerami postanowiliśmy zrobić
pudding z
ryżem. Każdy z nas przedstawia swój pomysł na ten deser. Od dawna miałam zapisany na karteczce przepis na
pudding czekoladowy, który oczywiście nieco pozmieniałam. Gdy go zrobiłam, czegoś mi brakowało w jego smaku...dodałam rozgniecionego
banana i to było to :) Można też pominąć
banana i dosypać
cynamonu, utworzy się kombinacja nieco przedświąteczna.Wraz ze mną wirtualnie gotowały:-
Gin- http://razadobrze.blogspot.com/- Panna Malwinna- http://filozofiasmaku.blogspot.com/- Emma- http://emmagotuje.blogspot.com/- Dobromiła- http://dobrosmaki.blogspot.com/- Pluskotka- http://brytfanna.blox.pl/html- Ilonka http://uwielbiamgotowac.blogspot.com/- Shinju- http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/-
Maggie- http://maggiegotuje.blogspot.com/- Pela- http://mojakuchnianadiecie.blogspot.com/- Kermeet - http://paszczakgotuje.blogspot.com/
1 szklanka
ryżu2 szklanki
wody2 szklanki tłustego
mleka60 ml
śmietanki kremówki0,5 szklanki
cukru200g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1-2 dojrzałe
bananyew.
cynamonDo garnka wlewamy
wodę i wsypujemy
ryż. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy aż do wchłonięcia się
wody mieszając od czasu do czasu. Dolewamy
mleko i dalej gotujemy.W innym garnku zagotowujemy
śmietanę z
cukrem białym i
waniliowym, mieszając by się nie przypaliło. Wyłączamy ogień i dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę. Czekamy chwilę, aż zacznie się rozpuszczać, mieszamy. Dodajemy
masło,
aromat waniliowy, mieszamy do połączenia.Gdy
ryż wchłonie trochę
mleko dodajemy masę
czekoladową. Gotujemy cały czas mieszając do momentu aż masa nabierze gęstości budyniu. Odstawiamy na 10 minut by przestygł. W wersji bananowej rozgniatamy widelcem
banana i dodajemy do
puddingu. Mieszamy. Można zrezygnować z
banana i dodać
cynamonu do smaku. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Przepis dołączam do akcji Dobromiły " 100 lat z Lucy Maud (w kuchni)".
Pudding jest moją interpretacją deseru z książki "
Jane z Lantern Hill", a na potwierdzenie cytat:"
Jane specjalizowała się w zbieraniu przepisów i uważała dzień za stracony, jeśli nie udało jej się zdobyć jakiegoś i zapisać go na czystych stronnicach "Kuchni dla początkujących". Nawet pani Snowbeam dała jej jeden - na
pudding z
ryżu. - Jedyny jaki jadamy - wyjaśnił Mały John."