ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana bez jaj

Szarlotka sypana bez jaj

nazwa

Wykonanie

Szarlotka sypana pochodzi z przepisu koleżanki. Zmieniłam jedynie kaszę manną na kaszkę kukurydzianą, ale szarlotka z każdą kaszką smakuje dobrze. Przepis dobry zwłaszcza dla osób, które nie lubią wyrabiać ciasta, nie mają miksera lub nie lubią czekać aż ciasto wyrośnie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu. Latem można podać na ciepło z lodami.
/blaszka 24x24cm/
ciasto:
1 szklanka kaszki kukurydzianej lub kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to dodajmy więcej)
Wymieszać wszystkie składniki.
nadzienie:
1,25 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
90 g masła lub margaryny (najlepiej schłodzona, łatwiej będzie ją pociąć na plasterki)
Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce (ja większość starłam na małych oczkach, część na dużych). Dodać cukier, cynamon, wymieszać.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Wsypujemy na dno 1/3 suchych składników. Wykładamy na nie połowę jabłek, zasypujemy 1/3 suchych składników, wykładamy resztę jabłek, zasypujemy resztą suchych składników. Wyrównujemy, a na wierzch kładziemy pokrojoną w plasterki margarynę lub masło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50-60 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/11/Szarlotka-sypana-bez-jaj.html