Wykonanie
Szarlotka sypana pochodzi z przepisu koleżanki. Zmieniłam jedynie
kaszę manną na
kaszkę kukurydzianą, ale szarlotka z każdą
kaszką smakuje dobrze. Przepis dobry zwłaszcza dla osób, które nie lubią wyrabiać ciasta, nie mają miksera lub nie lubią czekać aż ciasto wyrośnie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu. Latem można podać na ciepło z
lodami./blaszka 24x24cm/ciasto:1 szklanka
kaszki kukurydzianej lub
kaszy manny1 szklanka
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 3/4 szklanki
cukru (jeśli
jabłka są bardzo kwaśne, to dodajmy więcej)Wymieszać wszystkie składniki.nadzienie:1,25 kg
jabłek1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
cukru90 g
masła lub
margaryny (najlepiej schłodzona, łatwiej będzie ją pociąć na plasterki)
Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce (ja większość starłam na małych oczkach, część na dużych). Dodać
cukier,
cynamon, wymieszać.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Wsypujemy na dno 1/3 suchych składników. Wykładamy na nie połowę
jabłek, zasypujemy 1/3 suchych składników, wykładamy resztę
jabłek, zasypujemy resztą suchych składników. Wyrównujemy, a na wierzch kładziemy pokrojoną w plasterki
margarynę lub
masło.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50-60 minut.