Wykonanie
Chlebki bananowe mają to do siebie, że są aromatyczne i pyszne, a dodatkowo szybkie i łatwe do zrobienia. Piekłam już jeden chlebek
bananowy, a teraz postanowiłam wypróbować wersję z
żurawinami,
orzechami i
czekoladą. Pyszny! Może nie prezentuje się wyśmienicie, ale wystarczy spróbować, najlepiej lekko ciepłego z rozpływającą się
czekoladą...150g rozpuszczonego
masła175g
mąki150g
cukru2
jajka0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia4 niewielkie
banany, mocno dojrzałe (dałam trzy duże)100g posiekanej na kawałki
mlecznej czekoladygarść posiekanych
orzechów laskowych (lub innych)100g
suszonych żurawin, namoczonych w dowolnym
alkoholu (można zastąpić
rodzynkami, u mnie
żurawina namoczona w
wódce rozcieńczonej lekko z
wodą)
Masło rozpuścić, ostudzić, a następnie rozetrzeć z
cukrem. Dodawać pojedynczo
jajka, rozgniecione widelcem
banany,
orzechy,
czekoladę,
żurawinę (odsączoną z płynu). W osobnej misce wymieszać
mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia, następnie dodawać do ciasta mieszając do połączenia składników. Piec w keksówce w temperaturze 180°C przez 45÷55 minut (do suchego patyczka). Wymiary keksówki ok. 30x10cm