ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy cioci Ann

Chlebek bananowy cioci Ann

nazwa

Wykonanie

Nareszcie minął szalony czas sesji, remont pokoju zakończony, można ogłosić wakacje :) oraz powrócić do prowadzenia bloga.
Ponieważ w kuchni zalegały przejrzałe banany, to zrobiłam chlebek bananowy z przepisy Liski . Chlebek jest wilgotny, bardzo bananowy i niesamowicie smaczny. Im bardziej przejrzałych bananów użyjemy, tym smak będzie intensywniejszy. Szczerze mogę go polecić.
/Auntie Ann's Banana Bread/
Składniki:
110 g masła
190 g cukru pudru
2 duże jajka
240g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 duże banany
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Cukier i masło utrzeć w misce, aż masa będzie jasna. Dodawać po jednym jajku, przesypać częścią mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość aż zużyjemy całą mąkę, a masa będzie gładka.
Banany obrać i ugnieść widelcem. Wymieszać z ekstraktem waniliowym, połączyć z resztą masy.
Ciasto wlać do formy keksowej (ja piekłam w formie o długości 33 cm) wysmarowanej masłem i umieść w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach, jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło.
Ciasto sprawdzać patyczkiem - i jeśli wychodzi czysty, chleb bananowy jest gotowy. Wyjąć ciasto z blaszki i położyć na kuchennej kratce, by ostygło.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/07/Chlebek-bananowy.html