Wykonanie
Nareszcie minął szalony czas sesji, remont pokoju zakończony, można ogłosić wakacje :) oraz powrócić do prowadzenia bloga.Ponieważ w kuchni zalegały przejrzałe
banany, to zrobiłam chlebek
bananowy z przepisy Liski . Chlebek jest wilgotny, bardzo
bananowy i niesamowicie smaczny. Im bardziej przejrzałych
bananów użyjemy, tym smak będzie intensywniejszy. Szczerze
mogę go polecić./Auntie Ann's
Banana Bread/Składniki:110 g
masła190 g
cukru pudru2 duże
jajka240g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 / 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 duże
bananyPiekarnik nagrzać do 180°C.
Cukier i
masło utrzeć w misce, aż masa będzie jasna. Dodawać po jednym
jajku, przesypać częścią
mąki wymieszanej z
sodą i
proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość aż zużyjemy całą
mąkę, a masa będzie gładka.
Banany obrać i ugnieść widelcem. Wymieszać z ekstraktem
waniliowym, połączyć z resztą masy.Ciasto wlać do formy keksowej (ja piekłam w formie o długości 33 cm) wysmarowanej
masłem i umieść w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach, jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło.Ciasto sprawdzać patyczkiem - i jeśli wychodzi czysty,
chleb bananowy jest gotowy. Wyjąć ciasto z blaszki i położyć na kuchennej kratce, by ostygło.Smacznego!