ßßß Cookit - przepis na Zdrowe batoniki śniadaniowe

Zdrowe batoniki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Reklamy mamią nas co rusz nowymi ciasteczkami, batonikami, które są pełne zbóż i innych zdrowych składników. Ceny w przeliczeniu na wagę są już tylko cudowne dla sprzedających. Zróbcie sami takie batoniki. Nie dość, że zaoszczędzicie, to jeszcze możecie zrobić je wg swoich upodobań i przede wszystkim bez sztucznych dodatków.
Pamiętajcie ziarna, orzechy, pestki to cenne źródło witamin z grupy B, bardzo ważnych dla układu nerwowego. Mają one istotny wpływ na proces zapamiętywania. Witamina E zwalcza natomiast wolne rodniki. Pestki dyni są bogate w cynk, który np. ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca oraz zwiększa produkcję plemników. Orzechy dostarczają nam lecytynę pomagającą przyswajać i odtwarzać informacje.
Batony śniadaniowe
jeśli nie macie któregoś składnika śmiało możecie zastąpić go innym lub dodać więcej pozostałych
1/2 szklanki migdałów
1/4 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 płatków pszennych (dałam kukurydziane)
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki miodu
1 łyżka kakao
Na suchej patelni kolejno uprażyć: posiekane migdały, sezam, pestki dyni, płatki owsiane, wiórki kokosowe. Składniki przesypywać od miski, dodać płatki kukurydziane (lub pszenne) i na koniec wymieszać.
W garnku podgrzać miód z kakao, wlać do miski z suchymi składnikami.Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypujemy składniki i najpierw łyżką, a później zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma, przygniatamy, by utworzyła się równa warstwa*.
Formę wstawić na 2 godziny do lodówki, a po schłodzeniu pokroić na batony.
*łatwiej będzie nam przygnieść masę jeśli najpierw wyrównamy ją łyżką, a następnie przykryjemy wystającą częścią papieru do pieczenia i wtedy zaczniemy przygniatać masę rękoma. Nie będzie nas wtedy parzyć, ani brudzić.
Polecam też batoniki Corny .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/11/BAtoniki-sniadaniowe.html