Wykonanie
Pyszny kąsek do niedzielnej
kawy :-)Składniki: na
biszkopt:5
jajek1 szkl.
cukru1/4 szkl.
mąki ziemniaczanej3/4 szkl.
mąki pszennej4 płaskie łyżki zmielonych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem:1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego1 kostka
masła (25 dag)1 i 1/2 szkl. zmielonych
orzechów włoskichdo dekoracji:kilka pokruszonych
orzechówWykonanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać
cukier dalej ubijając. Następnie kolejno dodać
żółtka, a na końcu obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, zmielone
orzechy i wszystko delikatnie wymieszać.Kwadratową formę wysmarować tłuszczem i obsypać
tartą bułką. Wyłożyć do niej
biszkopt i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 160 st.C, ok. 30 minut do tzw. "suchego patyczka".Puszkę skondensowanego
mleka wstawić do garnka z
wodą i gotować ok. 2,5 godz. Pilnować żeby
woda nam nie odparowała, w razie potrzeby uzupełniać. Po tym czasie wyjąć
mleko i zostawić do wystygnięcia. W ten sposób powstanie
krówka.Miękkie
masło utrzeć mikserem, dodać
krówkę z puszki i dalej miksować. Pod koniec dodać zmielone
orzechy i dobrze razem wymieszać mikserem na jednolity krem.Wystudzony
biszkopt przekroić na pół i przełożyć więcej niż połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i posypać kawałkami
orzechów.Ciasto wstawić do lodówki do stężenia kremu, wtedy będzie lepiej się kroić.Smacznego :-)