ßßß Cookit - przepis na Pyszne ciasto orzechowe od Edzi

Pyszne ciasto orzechowe od Edzi

nazwa

Wykonanie

Pyszny kąsek do niedzielnej kawy :-)
Składniki: na biszkopt:
5 jajek
1 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
4 płaskie łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 kostka masła (25 dag)
1 i 1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
do dekoracji:
kilka pokruszonych orzechów
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier dalej ubijając. Następnie kolejno dodać żółtka, a na końcu obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i wszystko delikatnie wymieszać.
Kwadratową formę wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć do niej biszkopt i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 160 st.C, ok. 30 minut do tzw. "suchego patyczka".
Puszkę skondensowanego mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok. 2,5 godz. Pilnować żeby woda nam nie odparowała, w razie potrzeby uzupełniać. Po tym czasie wyjąć mleko i zostawić do wystygnięcia. W ten sposób powstanie krówka.
Miękkie masło utrzeć mikserem, dodać krówkę z puszki i dalej miksować. Pod koniec dodać zmielone orzechy i dobrze razem wymieszać mikserem na jednolity krem.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć więcej niż połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i posypać kawałkami orzechów.
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia kremu, wtedy będzie lepiej się kroić.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/11/Pyszne-ciasto-orzechowe-od-Edzi.html