ßßß Cookit - przepis na Ciasto półkruche z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto półkruche z brzoskwiniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto z brzoskwiniami, a na wierzchu z kruszonką. Brzoskwinie można oczywiście zastąpić dowolnymi owocami. Pyszne :-)
Składniki:
ok 1 kg dojrzałych brzoskwiń
cukier do smaku na ciasto:
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 jajko
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 dag masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kruszonkę:
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
1/4 kostki margaryny
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek, pokroić w kawałki i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać cukier.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno formy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem). Wstawić na parę minut do nagrzanego piekarnika w temp. 200st. C i lekko podpiec.
Zagnieść kruszonkę z podanych wyżej składników i schłodzić na chwilę.
Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto brzoskwinie.
Na wierzchu zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę.
Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C, aż kruszonka ładnie się zrumieni.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/11/Ciasto-polkruche-z-brzoskwiniami-i-kruszonka.html