ßßß
1 kg. mięsa kurczaka ( 2 udka i pojedyńcza pierś)1 łyżeczka soli1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu1 czubata łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki1 czubata łyżeczka żelatyny1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki pieprzu ziołowegoMięso umyć i osuszyć. Z udek zdjąć skórę i usunąć kości. Mieso drobno posiekac na 1 cm.Przygotowac szynkowar zgodnie z instrukcją, która znajduje się tu tzn. sznureczkiumieścić w w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywinąć brzegi woreczka. Mięsowłożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka ciasno zwinąć. Zamknąć szynkowar i mocno dokręcić pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz., anajlepiej na dobę.Po tym czasie umieścić szynkowar w wysokim garnku , wlać tyle zimnej wody, aby jejpoziom był o 1-2 cm. wyższy niż mięsa w szynkowarze. Doprowadzić wodę do wrzenia igotować przez 2 godz. w temperaturze 85-90 st.Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić godo zlewu z zimną wodą. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek.