ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką cynamonowo-migdałową

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką cynamonowo-migdałową

nazwa

Wykonanie

Ciasto :
2 1/2 szkl. mąki tortowej lub typu 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
1 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 kg śliwek
200 g marcepana (opcjonalnie)
Kruszonka :
200 g miękkiego masła
2 szkl. mąki
10 łyżek cukru pudru z cukrem waniliowym
2 łyżeczki cynamonu
200 g migdałów w słupkach
Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąć pestki. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier z cukrem waniliowym lub ekstrakt waniliowy , szczyptę soli i masło. Posiekać nożem , a następnie dodać żółtka i
śmietanę , szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na
co najmniej 30 min. Marcepan rozwałkowac na prostokąt wielkości foremki (23 x 35 cm) ( najlepiej między 2
arkuszami papieru do pieczenia )Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce, przykryć i wstawić do lodówki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wylepić nim
foremkę. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem i podpiec 10 min. w temp. 180 st z
termoobiegiem . Na podpieczonym spodzie położyć rozwałkowany marcepan (opcjonalnie), a na nim śliwki
skórką do dołu. Posypac kruszonką i piec ok 40 min. w temp. 180 st. z termoobiegiem.
Ciasto po wystudzeniu można posypac cukrem pudrem * Z białek można upiec kokosanki - przepis tutaj
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2012/09/KRUCHE-CIASTO-ZE-SLIWKAMI-I-KRUSZONKA-CYNAMONOWO.html