Wykonanie
Bardzo długo zbierałam się do wykonania sałatki z
truskawek i świeżego młodego
szpinaku. Aż dojrzałam do tego połączenia. Nie żałuję ani ja , ani moi goście których uraczyłam takim daniem w upalny dzień. Staram się wtedy robić lekkie dania.SKŁADNIKI:500g
truskawek250g
szpinak baby ( świeży ! )1 duża kulka
mozzarelli2 łyżki
mioduocet balsamiczny - kremSOS:ok150 g z naszej porcji
truskawek blenderujemy, po czy dodajemy do powstałego musu
miód i
ocet balsamiczny ( do smaku ). Dokładnie mieszamy.
SAŁATKA:
Szpinak dokładnie myjemy, odcinamy "ogonki" z listków - układamy na talerzu. Na wierzchu kolejną warstwą, którą kładziemy są połówki pozostałych
truskawek oraz plasterki
mozzarelli ( lub kuleczki jeśli takową zakupimy).Całość polewamy sosem. Ja jeszcze dla dekoracji na wierzchu zrobiłam delikatny zygzak z
octu .
Sałatkę jako delikatną kolację proponuję podać z
bagietką.Smacznego :)