Wykonanie
Dzisiaj Kolejna odsłona
jabłek. W skorupce z
ciasta francuskiego :)
Składniki:4 raczej małe
jabłka (ale nie maciupkie)1 opakowanie
ciasta francuskiego (z Biedronki)4 łyżeczki
cukru trzcinowego (jasnego, ale można też użyć białego)1 łyżeczka
cynamonukilka
orzechów i
rodzynekPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jabłka myjemy i obieramy w całości ze skóry, a następnie wydrążamy nasiona tak, aby
jabłka pozostały w jednym kawałku.Mieszamy
cukier z
cynamonem i wsypujemy do
jabłek po 1 łyżeczce. Zatykamy dziurę w
jabłku i wstrząsamy, żeby
cynamon przykleił się do całości. Na to 1-2
rodzynki i kilka kawałków
orzechów włoskich.
Zawijamy
jabłka w ciasto. Pocięłam je na prostokąty i zaklejamy "w komin" tak, żeby u góry została dziurka do odparowywania. Brzegi ciasta trzeba dokładnie skleić.
Pieczemy około 25-30 minut, w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Pierwsze 15 minut "na dół" a
potem można popróbować "na górę i dół" ale uważać, żeby nie spiec ciasta.Na ciepło są pyszne!Smacznego!