ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Kolejna odsłona jabłek. W skorupce z ciasta francuskiego :)
Składniki:
4 raczej małe jabłka (ale nie maciupkie)
1 opakowanie ciasta francuskiego (z Biedronki)
4 łyżeczki cukru trzcinowego (jasnego, ale można też użyć białego)
1 łyżeczka cynamonu
kilka orzechów i rodzynek
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jabłka myjemy i obieramy w całości ze skóry, a następnie wydrążamy nasiona tak, aby jabłka pozostały w jednym kawałku.
Mieszamy cukier z cynamonem i wsypujemy do jabłek po 1 łyżeczce. Zatykamy dziurę w jabłku i wstrząsamy, żeby cynamon przykleił się do całości. Na to 1-2 rodzynki i kilka kawałków orzechów włoskich.
Zawijamy jabłka w ciasto. Pocięłam je na prostokąty i zaklejamy "w komin" tak, żeby u góry została dziurka do odparowywania. Brzegi ciasta trzeba dokładnie skleić.
Pieczemy około 25-30 minut, w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Pierwsze 15 minut "na dół" a potem można popróbować "na górę i dół" ale uważać, żeby nie spiec ciasta.
Na ciepło są pyszne!
Smacznego!
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2012/11/jabka-w-ciescie-francuskim.html