Wykonanie
Zielone
curry, które zrobiła moja mama po tym jak po powrocie z knajpy(gdzie jadła właśnie takie
curry) ciągle za nią chodziło. Naprawdę bardzo prosty i szybki przepis!Składniki:500 g
indyka1
cukinia400 ml
mleczka kokosowegopół słoiczka zielonej pasty
curryoliwa do smażenia jako dodatek-
ryż jaśminowymarynata:3 łyżki
sosu sojowego3 ząbki
czosnku3 łyżeczki mielonej
trawy cytrynowejPrzygotowanie:1)
Indyka kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą (trzymamy jak najdłużej, najlepiej zostawić na noc)
2)
Cukinię myjemy i tniemy na pół i następnie na pół-plasterki
3) Na głębszej patelni ( bądź w garnku/woku) rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy pastę
curry4) Następnie dorzucamy
mięso, podsmażamy, dorzucamy
cukinię5) Dolewamy
mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez około 15 minut
Podajemy z
ryżem jaśminowym! (na zdjęciach-
ryż brązowy, bo jaśminowy mi się skończył :( )