Wykonanie
Dzisiaj
tarta z
pomarańczami. Tak naprawdę tarte można robić z jakimikolwiek
owocami. Ja akurat miałam
pomarańcze więc je wykorzystałam :)
Budyń także możemy wybrać jaki chcemy, ja użyłam
waniliowego.Składniki:500ml
mleka140g zimnego
masła + 3 łyżki225g
mąki1
budyń waniliowy1
żółtko1 łyżka
cukru pudru2 łyżki zimnej
wody2
pomarańcze
Sposób przygotowania:
Mąkę,
cukier i zimne
masło ugnieć. Następnie dodaj
żółtko i
wodę i zgnieć ciasto. Rozwałkuj je i przenieś do wysmarowanej
masłem formy. Wylep nim spód i brzegi.
Potem ponakłuwaj go i wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Ciasto obłóż folią aluminiową i piecz 15 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut. Ostudź ciasto i ostrożnie go wyjmij.
Budyń ugotuj z
mlekiem, wystudź i zmiksuj go z miękkim
masłem.
Potem nalej do środka tarty.
Pomarańcze pokrój i ułóż na wierzchu budyniu. Smacznego :)




