ßßß

Składniki:ciasto:240 g mąki tortowej,150 g masła,75 g cukru pudru,2 żółtka,1 łyżka śmietany 18%.przełożenie:3-4 łyżki zmiksowanej konfitury morelowej.masa:50 g masła,2-3 łyżki cukru,150 g płatków migdałowych,4 łyżki miodu,50 ml śmietany 18%.JAK TO ROBIMY?Mąkę łączymy z posiekanym masłem, cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż osiągnie "złoty kolor" przez ~25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.Wyciągamy z pieca i na ciepłym jeszcze cieście kładziemy konfiturę. A na niej masę- w garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy do ich połączenia się. Potem smażymy przez 5 minut i wykładamy na ciasto.Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.Po upieczeniu studzimy i kroimy w małe kwadraty.

Smacznego!