ßßß
W końcu, w końcu przyszła wiosna! Tyle rzeczy będzie można teraz robić! Jeszcze kilka dni temu zupełnie nie miałam ochoty nigdzie wychodzić, najchętniej wszędzie wybierałabym się opatulona w ciepły koc. Teraz na szczęście jest inaczej- wskoczyłam w ulubione tenisówki i mogłabym spacerować bez końca.Bo kiedy świeci słońce dzieją się dobre rzeczy:Godzinna wyprawa z Rynku do domu, czy troszkę krótsza z uczelni. Sałatka owocowa jedzona na Plantach. Plecak w kwiatki, a w nim owsianka na drugie śniadanie i kilka czekoladek, które ktoś mi podarował. Nareszcie więcej czasu na spotkania z Magdą i robienie śmiesznych rzeczy. Jest też szarlotka, która nie pozwala o sobie zapomnieć. Smakuje jeszcze lepiej, kiedy idzie się w odwiedziny i podkrada kawałek za kawałkiem, ale samemu też fajnie ją zrobić :-)Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków, a na kruszonkę z drugiego numeru Kukbuka★ Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką ★Składniki:/okrągła blaszka do tarty, ale na prostokątną też wystarczyło mi ciasta/Ciasto170g mąki55g cukru pudru110g zimnego masła1 żółtko(1 łyżka zimnej wody)+ mus jabłkowy+ płatki migdałoweKruszonka1/2 szkl. mąki1,5 łyżki mąki krupczatki1/2 szkl. cukru50g miękkiego masłaWszystkie składniki na kruszonkę wymieszać palcami tak, żeby powstały grudki.Składniki na kruche ciasto zagnieść- jeśli trzeba, dodać łyżkę zimnej wody. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę, a po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia.Ciasto posypać kaszą manną (wchłonie płyn z jabłek), wyłożyć mus jabłkowy z migdałami i posypać kruszonką.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 35-45 min (na samym końcu podpiekłam dodatkowo sam spód, bo był dosyć jasny, dlatego warto to sprawdzić).