Wykonanie
Wszystko co dobre szybko się kończy! Weekend w Mediolanie zarezerwowany był od dawna, wytrwale planowany, przygotowywany i dopracowany. Dziś chciałabym podzielić się z
Wami wrażeniami, głównie kulinarnymi, ale nie tylko ;-)Najbardziej zachwycającymi miejscami w
mieście są niewątpliwie monumentalna katedra, czyli Duomo, galeria Wiktora Emanuela, gigantyczny Zamek Sforzów oraz piękny park Sempione.
Również z kulinarnego punktu widzenia miasto ma wiele do zaoferowania. W godzinach lunchu najbardziej oblegane są bary serwujące przekąski lub kawałki pizzy, zazwyczaj na wynos. My posililiśmy się w Panzerotti
Luini . Co prawda długość kolejki może zniechęcić, ale warto chwilę poczekać, gdyż w ofercie znajdziemy zarówno słodkie, jak i słone przysmaki. Ja
mogę polecić panzerotti z
mozarellą,
pomidorami,
oliwkami oraz
anchovis, było pyszne!
Na kolację warto wybrać się do niesamowicie klimatycznej dzielnicy Navigli. Wzdłuż kanału jest wiele restauracji oraz barów, więc pobyt może się trochę przedłużyć ;-)
Źródło: http://es.blog.hotelnights.com/fiesta-en-milan/
Będąc w Italii nie
mogę przejść obojętnie obok
lodów. Szczególnie polecam lodziarnię cioccolatItaliani, w której jest ogromny wybór nie tylko smaków, lecz również
wafelków, czy rodzajów
czekolady, którymi są wypełniane.
Lody z niej wyglądają jak małe dzieła sztuki! Choć w innych lodziarniach dostaniemy również fantastyczne
lody.
Do końca października w Mediolanie odbywają się międzynarodowe targi EXPO, których tematem przewodnim jest "Wyżywić planetę: energia do życia" . Nam niestety zabrakło czasu aby je odwiedzić, ale jest to zdecydowanie ciekawa propozycja dla osób zainteresowanych tematyką żywności. Więcej informacji znaleźć można na stronie targów: http://www.expo2015.org/enBędąc w Mediolanie warto wybrać się na wycieczkę nad jezioro Como lub do Bergamo. Miejsca te są zdecydowanie bardziej spokojne niż tętniąca życiem metropolia, zaś
widoki zachwycające!
Weekend był fantastyczny! Wróciłam z nowymi, kulinarnymi pomysłami. W miarę wolnego czasu
będę przygotowywać i proponować Wam lombardzkie specjały :-)Wasza Kejt