Wykonanie
Kruszonkowy spód z modnym ostatnio (ale przepysznym!) solonym karmelem i jeszcze większą górą kruszonki na górze. No czego chcieć więcej? :D Fajnie smakuje z gałką
lodów waniliowych i
bitą śmietaną. Następnym razem zamiast z
krówek, zrobię nadzienie z
owoców. Ciasto-crumble? Pycha!UWAGA: kostka jest twardawa, jak przystało kruszonce, więc osobom o słabych zębach polecam zrobienie
spodu z ciasta kruchego (ewentualnie maczanie ciasta w ciepłej herbacie) :-)Co będzie potrzebne?(blacha 22x30 cm)450 g prawdziwego
masła (miękkiego; używam Osełki Górskiej)1 szklanka
cukru (ilość można zmniejszyć wedle upodobań)1 i 1/2 szklanki
cukru pudru (ilość można zmniejszyć wedle upodobań)2 łyżki esencji waniliowej4 szklanki
mąki (tortowej, przesianej przez sitko + ewentualnie kilka łyżek, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie)500 g
krówek1/3 szklanki
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki
soli morskiejJak to zrobić?
Masło ucieramy mikserem z oboma rodzajami
cukru na białą, puszystą masę (mojej Kici zajęło to mniej więcej 5 minut). Dodajemy esencję
waniliową i mieszamy do połączenia. Wsypujemy do dzieży przesianą
mąkę i wszystko mieszamy na wolnych obrotach do czasu aż powstanie zwarte, ale delikatne ciasto.Natłuszczamy
masłem blachę i wykładamy na nią 1/3 ciasta. Dopasowujemy je do formy, rozprowadzając palcami (podobnie jak przy cieście na tartę). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg). Pieczemy ok. 20 minut aż boki i góra ciasta zrumienią się na złoty kolor. Resztę ciasta wstawiamy do zamrażarki (powinno się chwilę schłodzić).W międzyczasie rozpuszczamy w garnku
krówki z dodatkiem
śmietany. Nie powinno być w
masie żadnych grudek.Masę karmelową wylewamy na ciasto i posypujemy ją
solą. Posypujemy z wierzchu poszarpaną w palcach połową pozostałego ciasta kruszonkowego (ta połowa, która została przyda się na crumble - chowamy do zamrażarki ;-) ).Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 25-30 minut, aż wierzchnia warstwa lekko zbrązowieje.Studzimy ciasto, a następnie kroimy je w kostki.Smacznego!