ßßß
Spędziłam dziś w kuchnibardzo sympatyczneprzedpołudnie.Najpierw przygotowałamzaczyn na chleb, któryzamierzam upiec jutro :)Rośnie cichutko w misce, z dumą prezentując bogactwoziaren, które do niego dodałam.Zajęłam się też mięsem.Pół płata dosyć cienkich,przerośniętych żeberek umyłam,pokroiłam na porcje,dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.Obtoczyłam w mące wymieszanej z dwiema szczyptami cynamonu,usmażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Mięso przełożyłam do garnka, w którym podgrzałam szklankębulionu wołowo - wieprzowego.Dodałam jedną marchewkę, małą pietruszkę, dwa ząbki czosnku i pół pora pokrojonego na nieduże kawałki.Doprawiłam ziarnami zielonego pieprzu, dusiłam.Miękkie mięso wyjęłam, marchewkę pokroiłam ozdobniea płyn razem z czosnkiem, pietruszką i porem zmiksowałam.Powstał gęsty, gładki, smaczny sos.Jasną część pora pokroiłam ukośnie, włożyłam do garnka, chwilę dusiłamby kawałki zmiękły, zachowując swój kształt.Na końcu, z powrotem włożyłam żeberka i gwiazdki marchewek.Ryż ugotowałam na sypko, trzymałam w temperaturze 65°Cdo momentu podania.Danie uwieńczyły buraczki. Wcześniej ugotowałam je, obrałam,starłam na tarce o dużych oczkach.Na patelni podsmażyłam jedną posiekaną cebulę. Dodałam sól, pieprz,włożyłam buraki. Smażyłam kilka minut cały czas mieszając.Następnie wkroiłam jedno duże jabłko obrane ze skóry i pokrojone w kostkę.Doprawiłam sokiem z cytryny, brązowym cukrem, solą i pieprzem.Na końcu połączyłam z dwiema łyżkami chrzanu i dwiema łyżkami namoczonej i posiekanej żurawiny.Smacznego :)