Wykonanie
Spędziłam dziś w kuchnibardzo sympatyczneprzedpołudnie.Najpierw przygotowałamzaczyn na
chleb, któryzamierzam upiec jutro :)Rośnie cichutko w misce, z dumą prezentując bogactwoziaren, które do niego dodałam.Zajęłam się też
mięsem.Pół płata dosyć cienkich,przerośniętych
żeberek umyłam,pokroiłam na porcje,dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.Obtoczyłam w
mące wymieszanej z dwiema szczyptami
cynamonu,usmażyłam na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.
Mięso przełożyłam do garnka, w którym podgrzałam szklankę
bulionu wołowo - wieprzowego.Dodałam jedną
marchewkę, małą
pietruszkę, dwa ząbki
czosnku i pół
pora pokrojonego na nieduże kawałki.Doprawiłam ziarnami
zielonego pieprzu, dusiłam.Miękkie
mięso wyjęłam,
marchewkę pokroiłam ozdobniea płyn razem z
czosnkiem,
pietruszką i
porem zmiksowałam.Powstał gęsty, gładki, smaczny sos.Jasną część
pora pokroiłam ukośnie, włożyłam do garnka, chwilę dusiłamby kawałki zmiękły, zachowując swój kształt.Na końcu, z powrotem włożyłam
żeberka i gwiazdki
marchewek.
Ryż ugotowałam na sypko, trzymałam w temperaturze 65°Cdo momentu podania.Danie uwieńczyły
buraczki. Wcześniej ugotowałam je, obrałam,starłam na tarce o dużych oczkach.Na patelni podsmażyłam jedną posiekaną
cebulę. Dodałam
sól,
pieprz,włożyłam
buraki. Smażyłam kilka minut cały czas mieszając.Następnie wkroiłam jedno duże
jabłko obrane ze skóry i pokrojone w kostkę.Doprawiłam
sokiem z cytryny,
brązowym cukrem,
solą i
pieprzem.Na końcu połączyłam z dwiema łyżkami
chrzanu i dwiema łyżkami namoczonej i posiekanej
żurawiny.Smacznego :)