ßßß Cookit - przepis na Sorbet Limonkowy

Sorbet Limonkowy

nazwa

Wykonanie

Na 6 porcji
250 ml wody
80 g cukru
500 ml soku limonkowego
150 ml białego wina
Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier, wystudzić. Dodajemy sok limonkowy i białe wino.
Przygotowaną mieszankę wstawiamy na około 5 godzin do zamrażalnika.
Gdy zacznie zamarzać na brzegach, energicznie mieszamy łyżką. Czynność tą powtarzamy z 5-6 razy. Im częściej będziemy mieszać, tym sorbet będzie delikatniejszy.
Po tym czasie, do schłodzonych wysokich kieliszków wykładamy porcję sorbetu, dekorujemy limonką, natychmiast podajemy.
Starałam się uchwycić tą delikatną zieleń sorbetu, niestety nie udało się :(
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/11/sorbet-limonkowy.html