Wykonanie
SkładnikiCzekoladowa wkładkaSzklanka
mleka w proszku odtłuszczonego3 łyżki
kakao4
żółtka4 łyżeczki
stewii w płynie1 łyżeczka
aromatu śmietankowegogarść
płatków migdałowych3 łyżki
serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez dodatku
cukru1 łyżeczka
żelatynySiemię lnianeZiarna
sezamuWiórki kokosoweCiasto
kawowe według przepisu na
KAWOWE MUFFINYPrzygotowanie Czekoladowej wkładki
Żelatyną rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej
wody, odstawić. W dużej misce do
żółtek wlewamy
stewię, aromat,
serek homogenizowany i mieszamy. W misce oddzielnie mieszamy
mleko w proszku z
kakao. Dodajemy do
żółtek. Na koniec dodajemy
żelatynę, mieszmy i wylewamy do płaskiego naczynia. Najlepiej do silikonowej foremki - ja miałam wolną okrągłą na tartę. Po nałożeniu masy zasypujemy ją
siemieniem lnianym zmieszanym z ziarnami
sezamu. Wygładzamy powierzchnię przez papier do pieczenia. Zostawiamy w lodówce na parę godzin. Ja zostawiłam na noc. Rano posypałam masę wiórkami kokosowymi, wyjęłam z foremki na papier do pieczenia. Kroiłam i kawałki obtaczałam w wiórkach
kokosowych. Te pokrojone kawałki będą służyły jako warstwa do przekładania w cieście.Tych dodatków na posypkę może być oczywiście mniej - można obsypać jedynie wiórkami z obu stron - niemniej różnorodność jest później wyczuwalna :)
Po przygotowaniu ciasta
kawowego wlewamy trochę na spód foremki i kładziemy warstwę kawałków czekoladowej masy w wiórkach,
potem znów warstwa ciasta
kawowego i znów kawałki masy czekoladowej i znów ciasto.
Pieczemy 40 minut na 180-190˚.
Ten przekładaniec jest pyszny. Ma jakby
czekoladowe nadzienie, które jest wyraźnie bardziej miękkie i wilgotne niż reszta ciasta. Pod zębami wyczuwa się
płatki migdałów i
siemię lniane. Na
języku pozostaje
czekoladowy smak nadzienia. Niebo w gębie każdego łasucha!SMACZNEGO SIOSTRY!