ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADA INACZEJ czyli lekkie kulki kokosowe

CZEKOLADA INACZEJ czyli lekkie kulki kokosowe

nazwa

Wykonanie

Składniki na 20 kulek
1/2 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego
2 łyżki kakao
2 żółtka
6 tabletek słodziku lub inne słodzidło
Pół łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżka serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez dodatku cukru
POSYPKA WEDŁUG UZNANIA
Trochę płatków migdałowych
Siemię lniane
Ziarna sezamu
Wiórki kokosowe
Przygotowanie
Tabletki rozpuścić w odrobince gorącej wody. W dużej misce do żółtek wlewamy słodzik, aromat, serek homogenizowany i mieszamy, dodajemy mleko w proszku i kakao. Gotową masę wylewamy do naczynia - najlepiej do silikonowej foremki, bo później łatwo odchodzi. Po nałożeniu masę zasypujemy posypką - wiórkami lub nasionkami - co kto lubi. Wygładzamy powierzchnię przez papier do pieczenia. Zostawiamy w lodówce na parę godzin. Ja zostawiłam znów na noc.
Następnego dnia wyjmujemy masę z foremki i odrywamy po kawałku formując kulki. Obtaczamy je też dowolnie w jakiejś wybranej posypce.
Takie kulki możemy jeść jak czekoladki z bombonierki lub wrzucić do ciasta jako "wkładkę" czekoladową :)
To fajny pomysł gdy mamy chęć na czekoladę.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/10/czekolada-inaczej-czyli-lekkie-kulki.html